Wednesday, May 27, 2009

WAWANCARA BERSAMA JURULATIH SENI SILAT GAYUNG MALAYSIA UPSI

WARTA KAMPUS
(Disiarkan pada Mei 2009)

PINGAT EMAS HARUMKAN NAMA UPSI DI PERINGKAT ANTARABANGSA
Jurulatih Sebagai Mentor Harumkan Nama UPSI dalam Acara Sukan Silat Olahraga Antara Universiti ASEAN


Oleh: Ismail Man

UPSI: Bertubuh sasa dan tidak pernah jemu dalam melatih pesilat daripada kalangan pelajar UPSI adalah antara kunci kejayaan mengharumkan nama Malaysia dalam acara Silat Olahraga Sukan Antara Universiti ASEAN (SUA). Walaupun sibuk sebagai pensyarah Bahasa Inggeris (TESL) di Fakulti Bahasa, beliau sentiasa meluangkan masa untuk memberi dorongan dan kata-kata semangat kepada kejayaan pesilat negara Cik Wan Nurul Hidayu binti Abdul Razak yang merupakan pelajar semester empat program Pendidikan Sains Kejurulatihan dari Fakulti Sains Sukan UPSI. Sidang Editor Warta Kampus berkesempatan untuk mewawancara jurulatih Seni Silat Gayong Malaysia cawangan UPSI yang telah memberi tunjuk ajar sehingga Cik Wan Nurul Hidayu berjaya memperolehi pingat emas dalam acara sukan tersebut. Semoga wawancara ini akan memberi gambaran sebenar berhubung corak latihan yang dirangka dalam memastikan kemenangan dan melonjak nama UPSI di peringkat antarabangsa.

WK: Terima kasih pada Encik Nor Azman bin Abdul Aziz kerana sudi diwawancara untuk Warta Kampus. Apakah ulasan tuan selaku jurulatih seni silat berhubung kejayaan wakil negara Cik Wan Nurul Hidayu binti Abdul Razak yang telah berjaya memperolehi pingat emas dalam acara silat olahraga Sukan Antara Universiti ASEAN (SUA)?

NAAA: Sebagai jurulatih saya amat berbangga dengan kejayaan Cik Wan Nurul Hidayu binti Abdul Razak yang berjaya memperolehi pingat emas dalam acara pertandingan silat olahraga Sukan Antara Universiti ASEAN (SUA). Kejayaan ini hasil daripada pengembelingan yang mantap antara disiplin, kegigihan, pengalaman serta latihan yang cukup.

WK: Menyorot kembali kejohanan tersebut, apakah bentuk latihan yang dirangka untuk mempastikan pesilat tersebut benar-benar bersedia dari mental dan fizikal untuk menghadapi kejohanan di peringkat Universiti-Universiti ASEAN?

NAAA: Latihan teori, fizikal (latihtubi), latihan ‘sparring’ dan menyertai pertandingan-pertandingan untuk memastikan beliau benar-benar bersedia dari segi mental dan fizikal bagi menghadapi kejohanan di peringkat universiti-universiti ASEAN.

WK: Sejak bilakah bakat pesilat yang mewakili negara ini dapat dikesan?

NAAA: Cik Wan Nurul Hidayu memang sudah mempunyai bakat dan kemahiran yang tinggi sebelum menjadi pelajar UPSI. Beliau pernah mewakili Kelantan dalam SUKMA. Sebagai jurulatih saya hanya menambah sedikit sahaja ’perencah’ dalam bentuk nasihat dan dorongan agar beliau menjadi benar-benar hebat di gelanggang silat olahraga.

WK: Apakah nasihat tuan selaku jurulatih seni silat Gayong Malaysia cawangan UPSI agar kecemerlangan yang dipamerkan oleh Cik Wan Nurul Hidayu binti Abdul Razak dapat dicontohi oleh pelajar-pelajar lain di UPSI?

NAAA: Saya ingin menasihatkan pelajar-pelajar UPSI yang lain agar dapat mencontohi Cik Wan Nurul Hidayu dan mencapai kejayaan yang boleh dibanggakan. Jadilah seorang yang benar-benar pakar dalam bidang yang diceburi. Jika ada yang memperlekehkan seni silat pada zaman moden ini janganlah cepat melatah kerana seni silat mempunyai banyak kelebihan tersendiri. Ingat pesanan saya iaitu biar kita menguasai silat dan jangan silat menguasai kita (ketawa)
WK: Apakah wawasan Encik Nor Azman bin Abdul Aziz sebagai jurulatih seni silat Gayong Malaysia cawangan UPSI untuk meningkatkan lagi imej UPSI sebagai sebuah universiti yang bitara dalam kepimpinan pendidikan?

NAAA: Sebagai jurulatih Silat Seni Gayong Malaysia Cawangan UPSI dan juga pemegang Bengkung Pelangi Hitam Cula 6, saya bercita-cita untuk melahirkan lebih ramai juara di peringkat dalam negara dan antarabangsa. Biarlah tidak menang tetapi dapat memperkenalkan seni silat di mata luar. Dengan sedikit pengalaman saya dapat melahirkan juara dunia seperti Rozaidi Abdul Rahman, Khairi Ab Rahman, dan Mohd Rafie Yaacob. Ramai juga yang telah menjadi jurulatih di peringkat sekolah setelah tamat pengajian. Di peringkat antabangsa saya juga terlibat dengan penggambaran dokumentari History Channel-Human weapon pada 2 hingga 10 September 2007 (ditayangkan di saluran 555- History Channel ASTRO. Selain itu dalam National Geografic pada 27 hingga 31 Disember 2008 dan akan ditayangkan tidak lama lagi (ketawa).

No comments:

Post a Comment